Kvarter, butelj, pava, flaska mm

Kvarter med  nutida betoning på a:et är precis som tumstock ett mått. Dock är kvarter ett rymdmått för våta varor och numer efter införandet av meter-systemet, 1878, ersatt av centiliter.

En kvarter var på den tiden det begav sig  = 1/8 kanna = ¼ stop = 4 jungfru = 32,7 cl. Idag motsvarar  den storleken närmast en läskedrycksflaska. Då konsumenter av läskedrycker förmodligen, i förhållande  till dem som i Europa betraktar alkoholen som njutningsmedel, nog är i minoritet kan jag inte motstå frestelsen att nedan nämna några folkliga varianter på det sistnämnda berusande temat.

Möjligen betraktas dock även alkohol, åtminstone i vissa former, som läskedryck …
En  språklig variant på kvarter är kvartingen eller som man också brukade säga, krymplingen.
I Haldo Gibsons ”Svensk slangordbok” från 1969 finner vi varianten kvarterspava. Enligt Gibson avses med detta dels en kvartersbutelj, dels en kortväxt person (se ovan). Med ”kvarterspava med kork i ” åsyftas, enligt vår författare, en liten och dum person.

Begreppet ”pava” eller pavring lär komma från Romani, numer, som Romani chiv, ett minoritetsspråk i Sverige.Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (SFS 2009:724) trädde i kraft den 1 januari 2010.

Pavan är utöver synonym till butelj, flaska, en  anarkisk, Dadaistisk publikation av Elis Ernst Eriksson (1906–2006). Pavan utges numer av Rönnells antikvariat varifrån den kan beställas. Den finns att köpa hos bl. a. Adlibris.

Slutligen för att återgå till Haldo Gibson, lär han ha haft en liten roll i filmatiseringen (Hasse Ekman) av boken ”Ombyte av tåg” av Walter Ljungquist. Boken rekommenderas varmt, men måste, då den inte längre verkar finnas i bokhandeln, förvärvas antikvariskt eller lånas på biblioteket. Filmen lär nog vara svårare att få tag på.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar