Kvarteret Tumstocken – en kort introduktion

Nu är det sommartid fast snön under natten  lagt sig över vårt kvarter.
Baserat på ett  EU-direktiv från 1996 regleras i Sverige  sommartiden i  en förordning 2001:127. Sommartiden börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

Vi förflyttar oss från tid till rum och konstaterar att kvarteret Tumstocken  är beläget utefter  den västra delen av Blekingegatan på Södermalm i Stockholm. Den enda anledningen till att  Blekingegatan möjligtvis skulle vara känd i vidare kretsar, är att här bodde Greta Garbo i sin ungdom. Även Björn Borg bodde här som liten grabb. Dock bodde ingen av dem i kvarteret Tumstocken.

Genom namnrevisionen av år 1885 skapades Blekingegatan 1885  ur den tidigare Sahlbergsgränden och dess förlängningar åt öster och väster.
Sahlbergsgränden hette   tidigare ”Melcher Liungz Twärgata” och var den del av Blekingegatan som ligger mellan Götgatan och Helgalunden.
Melker Jung drev enligt uppgift ett glasbruk vid nuvarande Glasbruksgatan. Det påstås även att han ägde en kvarn och ett glasbruk vid Klara sjö.
Han odlade även sin trädgård i anslutning till nuvarande Helgalunden. Trädgården inköptes så småningom av Johan Sahlberg, sedermera, år 1676,  gift med en dotter till Jung. Efter honom kallades så den  tidigare tvärgatan  för Sahlbergsgränden.

Av ovanstående att döma ligger alltså kvarteret Tumstocken i den tidigare Sahlbergsgrändens (se den blå pilen) bergiga förlängning västerut. Upphovsman till kartan är Petrus  Tillaeus – tiden är 1733.
Den på den öst-väst orienterade kartan ”Fatburstwärgatan”  återfinns idag  delvis i Västgötagatan öster om Rosenlundsparken. På kartan syns också det s.k. stadsdiket, även kallat rännilen. Om denna avvattningskanal och trakten kring sjön Fatburen kan inhämtas genom att klicka på denna länk.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar