Häxdags

Idag på morgonen den 21 april är det som vanligt tyst och lugnt i huset och på gården.
Vi får se vad som händer under dagen. Kanske kommer det  några påskkärringar, den moderna harmlösa varianten av de häxor som for till Blåkulla under påsken.
Jag konstaterar att det är den stilla veckan eller dymbildagavika som det hette förr. Veckan inleddes igår med dymmelonsdagen och fortsätter idag med Skärtorsdagen. Reningstorsdagen skulle man kanske med tanke på ordets gamla betydelse säga. Det var dagen då Jesus tvättade, rengjorde sina lärjungars fötter.

Ja,  upphovet till vårt påskfirande har säkert de flesta hört talas om, men Sir James Frazer skriver i sitt verk ”Den gyllne grenen” att det handlar om  ett av den kristna kyrkan  skickligt utnyttjande av redan befintlig ”hednisk” tro, nämligen förhärligandet av av den döde och uppståndne Adonis. Frazer skriver att den av grekiska konstnärer utbildade illustrationen av den sörjande gudinnan (Afrodite) i sin döende älskares famn har utgjort förebilden till den kristna konstens Pietà, den heliga jungfrun.

Frazer berättar vidare att i Bethlehem, Jesu födelseort, fanns en lund helgad åt den äldre kulten av Adonis. Bethlehem betyder på arameiska, syriska och hebreiska ”Brödhus” och Adonis var ju en tillväxtgud förbunden med växten av framför allt den så viktiga säden.

Sir Frazers ”Den Gyllne grenen” som även utgivits i pocket, verkar utgången från förlaget, men kan  lånas från bibliotek eller köpas från antikvariat.

Samtidigt  som detta påskdrama  utspelar sig  framför våra ögon passade  häxorna, enligt utsago,  på att under stort spektakel ta sig till Blåkulla för att fira orgier med djävulen.


Bilden  ovan visar kvarteret Prismat. Här låg på 1600-talet Johan von Beijers trädgård.

Stig Linnell beskriver 1998  i  kapitlet ”Häxorna i Katarina” sin bok ”Stockholms spökhus” hur häxorna mellanlandade på sin väg till Blåkulla inte så långt härifrån kvarteret Tumstocken, nämligen i trakten av nuvarande kvarteret Prismat, Pyramiden och Obelisken (mittemot f.d. Skattehuset, numer ”Skrapan”). Där hade den i Berlin år 1606 födde postmästare  Johan von Beijer sin trädgård. Beijer var förutom postmästare ansvarig utgivare för Sveriges första tidning ”Ordinari Post Tijdender” , som utgavs från 1645.  En annan samlingsplats för häxor var i  närheten av Folksams byggnad vid Skanstull. Här låg stadens trädgårdar.

Under skrik och skrän och vidriga riter  samlades häxorna även på andra  ställen här i stan. De hade en förkärlek för den s.k. främlingshögen  i anslutning till kyrkan. Här i ovigd jord, alltså inte på kyrkogården, norr om kyrkobyggnaden begravdes brottlingar, självmördare och utstötta.

På den här tiden fanns det knappast någon bebyggelse i våra trakter av Södermalm och vårt kvarter existerade naturligtvis inte.  I mitten av 1600-talet, tiden för de fruktansvärda häxprocesserna bildades Katarina församling genom att att församlingsbor boende i Maria församlings östra del av kung Karl X begärde att få bilda en egen församling. Man fick tillåtelse att bygga en kyrka som uppkallades efter Karl den IX dotter Katarina.

Stig Linnel berättar: ”Förhören med de misstänkta häxorna börjar på försommaren 1675 i kämnärsrätten i Södra Stadshuset (nuvarande Stadsmuseum). På hösten samma år har anhopningen av anklagade häxor blivit så stor att kung Karl XI tillsätter en extra rätt, det så kallade Konsistorium, med uppdrag att utreda vad som ligger bakom trolldomsryktena. Konsistorium sammanträder i våningen ovanför sakristian i Katarina kyrka. Flera av häxorna fängslas i Södra Stadshusets källare, förmodligen i byggnadens sydvästra hörn mot Götgatan. De rummen används idag som kontor av Stadsmuseum.”

Att kyrkobyggen inte är en garanti för skapande av harmoni står väl ganska klart. Mobbning, trakasserier, förföljelse av oliktänkande är legio i den kristna kyrkan ävensom på andra arbetsplatser och organisationer.

Det verkar som om timmermannens död på korset hjälpte föga.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *