Historia och det förflutna

Jag rör mig   precis som Peter Englund gärna i förflutenhetens landskap. Historia  kallas det om det handlar om utvalda intressanta händelser.Vad som är intressant kan väl diskuteras. På 1950 talet var det avgjort  blod, kungar och krig.  Greken Herodotus anses  för övrigt vara den första historikern. Själva ordet ”historia”, betyder på grekiska forskning, undersökning, vetande  och  vårt begrepp härrör  från titeln på hans verk ”Historia”. Boken handlar till en del om kriget mellan greker och perser. Herodotos Historia gavs senast ut på svenska år 2000 av Norstedts förlag och i pocket av samma förlag 2008 – på CDON för 39:-.

Då, på 50-talet, åkte jag, som liten grabb, spårvagn förbi kvarteren Tumstocken och Stativet. Man passerade ett plank bakom vilket fanns en massa trähus, nödbostäder som ritats av arkitekten Asplund som också ritade Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan. Vilken spårvagnslinje det var kommer jag inte riktigt ihåg. Förmodligen 4:an eller 8:an. Spelar kanske inte så stor roll, men här finns en hel del rolig information – Lars-Eriks trafikminnen.

På kartan från 1934 ser man kvarteren Stativet och Tumstocken. Namnet Skånegatan har ännu inte ändrats till Hallandsgatan.  På kartan ser man en bit av planket.

Vad nödbostäderna beträffar, så revs de på 1960-talet. Ett foto från 1964 visar ett av husen som ännu inte är rivet.
Jag bodde inte här  i Tumstocken som grabb utan, född mittemot Reimersholmes spritfabrik, flyttade jag sedan runt och kommer ihåg att jag bodde några år i kvarteret Dykärret på Söder. Där var det kallt och fuktigt på vintern. Man eldade med fotogen, elektricitet och i kakelugn.  Jag minns den här tiden ganska väl för när jag kom hem på kvällen knackade det ofta på dörren. Det var min  generöse grekiske granne som bjöd mig in på middag.

Tumstocken minns jag senare därför att här låg, kanske på 60-talet en av de bättre akvarieaffärerna i stan. Det var i gamla huset, som nu är rivet. Ryktet förmäler att det visst fanns  en ”Grekisk koloni” i kvarteret på den tiden.
Jag flyttade med min familj till Tumstocken 1986.  I det nya huset fanns det  inte många greker. I vår port fanns dock ett  äldre par med funktionshindrad dotter. Vi åt aldrig middag tillsammans, men stötte vi på varandra hälsades det alltid väldigt artigt.  Det är 25 år sedan. Våra  grekiska grannar har  tyvärr flyttat och det är  i stort sett slut på hälsningsceremonier  i kvarteret. Någon gång har det varit korvkalas på gården. Men annars vill folk  vara i fred sägs det.

PÅ 1970-talet skrev Sven Lindqvist boken ”Gräv där du står”. Man skulle undersöka sin närmare omgivning, lokalsamhället, jobbet, familjen o.s.v. Studiecirklar startade  entusiastiskt. När jag och några grannar initierade ett liknande projekt 35 år senare, boken kom 1978, var det inte en kotte som hörde av sig.
Kanske ägnar man sig istället åt den s.k. Kotteismen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Historia och det förflutna

Lämna ett svar