God Jul år 2020

Så här dryga 10 år efter försöket att göra  de boende i kvarteret Tumstocken till bankernas gisslan vet man inte exakt vad som händer å denna plats.
Oklart är också om det kommer någon jultomte i år och vem det i så fall är.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lika oklart är det vad som hände för dryga tvåtusen år sedan då ett antal gubbar benämnda de tre vise männen, som kanske var tolv, följde en stjärna i syfte att ett litet barn skulle mördas.
Det gick nu inte så bra utan det dröjde cirka 30 år innan det syftet kunde förverkligas.
Barnet, vid namn Jehoschua, hävdade som vuxen att vi skall älska varandra. Det var enligt romarna ingen bra idé och därför spikades Jehoschua upp på ett kors.
Vad som är bra kan naturligtvis diskuteras. Flera år efter Jehoschuas smärtsamma död på korset kom man nämligen på den djupsinniga tanken att han dog för våra synders skull. Och det är ju bra – eller hur?
Man upptäckte även  att han precis som grisen Särimner uppstod från de döda. Fast bara en gång. För sen flög han i egenskap av helig ande till himlen där han nu sitter tillsammans med sin far som är något slags gud.
Det går tydligen att besöka himlen som, om man tror att den finns, består av flera lager. Det lyckades en annan herre med för ungefär 1400 år sedan. För på den tiden fanns det i Mellersta Östern ett djur som kallades Buraq. Buraqen såg ut ungefär som en åsna med vingar och var i det återgivna fallet förmodligen ett sto eftersom det hade ett kvinnoansikte. Herrn gränslade Buraqen tillsammans med ärkeängeln Gabriel som nog för tillfället var för trött för att flyga.

Färden styrdes mot den sjunde och översta himlen som slutmål där något slags Gud befann sig. Nämnas kan att  han där även träffade Adam, Moses, Jesus och Johannes döparen. I himlen diskuterade Gud och herrn hur många gånger man dagligen skall be.
Men som William Shakespeare skriver i sin pjäs Hamlet : … ”Upp flyga orden, tanken stilla står, Ord utan tanke aldrig himlen når.” Eller som Jehoschua sa: ”Så skall Edert tala vara att Ja är Ja och Nej är Nej – Vad därutöver är, det är av ondo”.

Vad skall man då egentligen tro inför den dagen som vi kallar Jul?
Sven Wernström, en gång boende i kvarteret Tumstocken, skriver i sin bok ”kamrat Jesus” ur ett helt annat perspektiv och det blev naturligtvis ett riktigt rabalder. Man upplevde att Wernström hatade de Kristna.
Delar av Wernströms perspektiv möter vi ändå i Nya Testamentets Uppenbarelsebok 4.34 ff. ”Ingen av dem led någon nöd. Alla som hade jord eller hus sålde vad de ägde och bar fram vad de hade fått för den sålda egendomen och lade ner betalningen för apostlarnas fötter. Och man delade ut åt var och en efter vad han behövde. Josef som var levit och född på Cypern och som apostlarna kallade Barnabas – det betyder Tröstens son -ägde också en åker. Den sålde han och bar fram pengarna och lade dem för apostlarnas fötter.”

Så vad vet man – Kanske räcker det att köpa en gran och lite skinka. Och tro på att i Valhall uppstår alltid grisar till dan därpå. Och sen kan man också vänta på jultomten.

Jag sitter med ett julkort från den lokala hyresgästföreningen vars styrelse önskar hyresgästerna en God Jul.
Detta är en styrelse vars topp utifrån sin människosyn aktivt ivrat för en ombildning av den gemensamt ägda fastigheten till bostadsrätt.
Bostadsrätt baserad på lån från svenska banker som skapar pengar genom att låna ut pengar de inte har. De som inte fick lån skulle bli hyresgäster hos sina grannar.
Så här säger Jehoschua  enligt Matteus: 6:24 ”Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar