Jultankar 2019

Under året har jag använt möjligheten att pendla mellan kvarteret Tumstocken och ön där släkten bott ett tag. Under lågsäsong dessutom med båten på SL’s periodkort.

Det blev en del grävande därute som resulterade i ett woodland där fåglarna kan gömma sig och ytterligare ett par nya vinbärsbuskar.

Fortsatte sen att gräva i min släkts historia. Ett rykte hade uppstått på ön att en Mats Person Glad som levde på 1500-talet var anfader till en lång rad lotsar. Fast nu var det tydligen så att han var barnlös. Men kanske var han ändå gift och att vi här bevittnar ytterligare en obefläckad avlelse. Alltså ett mirakel fast på nordliga breddgrader. Eller så hade man blandat ihop honom med hans bror Lasse.

Beslöt mig för att slå två flugor i en smäll och utreda den obefläckade avlelsen samtidigt som jag skapade klarhet kring hur det låg till med mina italienska förfäder.

Tog flyget till Rom och installerade mig i den Italienska huvudstaden. Därefter buss 64 ner till Piazza Venezia och snabb promenad till Altare della Patria, i folkmun även kallat ”lösgommen”.
Ingen som hade en susning även om några medgav att jag kanske såg lite italiensk ut.

Tog då tunnelbanan från Termini till Ottaviano och begav mig till Vatikanen för att se om att någon där kanske kunde hjälpa till åtminstone med den obefläckade avlelsen. Munkar och nunnor såg så stränga ut att jag förstod att mitt ärende skulle stöta på patrull.
Petruskyrkan var gigantisk. Hela tillställningen föreföll rent barock om man utgick ifrån vad som stod i Nya Testamentet där liknande texter också återfunnits bland Döda havsrullarna. Hur kunde en förkunnelse som utgick från ett kloster i öknen där man predikade egendomsgemenskap och där upphovet Yeshua (ישוע) dessutom spikats fast på ett kors ha förvanskats på detta sätt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men så är det ju ganska ofta så att en organisation förändras. Inte alltid till det bättre. Tänker på den hyregäströrelse i vårt kvarter där man huvudsakligen tänker på hamburgare. Vad skulle de sagt om det för 100 hundra år sen?

Såg mig sen omkring i den Italienska huvudstaden. Gigantiska representativa byggnader i barockstil. Hus och nere på gatan människor små som myror på de trasiga och nödtorftigt lagade trottoarerna. Hemlösa låg hoptryckta, sovande intill husfasaderna. Skräp och sopor överallt. Skrotad välfärd genom privatisering. Hundra år sen Mussolini skapade de italienska kampgrupperna – fascismen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hittade tyvärr inte någon lösning på något av mina problem. Inga släktingar och ingen obefläckad avlelse. Åkte därför hem igen till kvarteret Tumstocken som för lite drygt tio år sen hotades av en privatisering i form en ombildning av fastigheten till bostadsrätt. Alltså ett av många sätt att ta ifrån medborgarna deras gemensamma egendom.

Nu gick det som det gick med den så kallade ombildningen och därför är vi som medborgare och hyresgäster kvar i allmännyttan, Svenska bostäder.
Så genom denna förträffliga hyresvärd kan vi nu i dagarna börja att sortera ut vårt matavfall från övriga sopor. Svenska bostäder tillhandahåller utrustningen inklusive bruksanvisning. Miljövänligt och energiskapande. En bra Julklapp!

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar