Jul igen!

Granen är på plats i kvarteret Tumstocken.

Julgranen
Det är några dagar före jul. Klockan är halv sex på morgonen. Det lyser i fönstren. De yngre boende i kvarteret förbereder sig för att ta sig till arbetet.
Det lyser på balkongerna av kulörta lyktor och ljus. Om några dagar är det ljusets högtid som redan under antiken firades i Egypten och i Syrien genom att folk den 25 december samlades i tempel och firade med  hänförda utrop ”Jungfrun är förlossad! Ljuset växer!” De gamla egyptierna föreställde sig solen som ett barn som kallades ”Den Himmelska Jungfrun” eller den ”Himmelska Gudinnan”. Den här jungfrun förknippades också med gudinnan Astarte. Konkurrent till den senare framväxande kristendomen var Mithraismen där Mithra av sina dyrkare identifierades som solen.

Vad skall man då tro när Jesus enligt Johannesevangeliet säger att det är han som är världens ljus och de kyrkliga myndigt utan någon källhänvisning fastställer att Jesus föds just den 25 december.

Den 25 december föds alltså både solen och vår Jesus samt enligt en spridd uppfattning var tydligen den 25 december dessutom den dag då jorden skapades.

Sakerna blir ju knappast lättare att förstå då det närmare 2000 år senare dyker upp en svensk jultomte som är en version av Sankt Nikolaus, ett helgon som kanske var med vid kyrkomötet i Nicea år 325. Den svenska jultomten lanseras genom tidningen Jul-Tomten som kom ut 1864. Sen började ju den kvinnliga konstnären Jenny Nyström rita jultomtar i parti och minut.
Numer är jultomten ofta av uppblåsbar plast och går att köpa på Internet för ca 1000 kr.
Allt detta verkar konstigt och krångligt.

Tumstocksljus

Bättre att tända lite ljus och begrunda det ljusklara budskap som utgår ifrån Hyresgästförening och vår hyresvärd Svenska bostäder. Hela saken har legat i stöpsleven en längre tid. Men nu är det klart att vi skall få ”Stockholmshyra”. Låter faktiskt inte så dumt.
Redan i Jordabalkens 12 kapitel, hyreslagen, slås fast att hyror skall baseras på det så kallade bruksvärdet. På Hyresnämndens hemsida nämns några av de variabler som ingår i begreppet.
Men nu skall vi få ”Stockholmshyra” där bruksvärdet kommer att fastställas systematiskt. Äntligen! – vill man utropa. Men samtidigt frågar man sig hur bruksvärdet fastställdes tidigare. Hittar ett antal antonymer till systematisk – osystematisk, utan system, ometodisk, ogenomtänkt, planlös, godtycklig, slumpartad, slumpmässig, tillfällig; oordnad, rörig, slentrianmässig.
Detta tål att tänka på under det att julgröten inmundigas. För det gäller att dra åt livremmen. Enligt Svenska bostäder kommer nämligen ”Stockholmshyran” att innebära höjda hyror. Precis som tidigare.
Så det gäller att pallra sig upp på morgonen för att tjäna in till brödfödan, slippa låna till julklapparna och fixa en bra pension.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar