Den tredje dagen

När vi idag fortfarande översköljs av vidskepliga och förljugna ideologier kan det vara värt att ur ett slags Tumstocksperspektiv erinra sig att en snickare vid namn Jesus idag för ca 2000 år sedan sägs ha uppstått ifrån det döda. Den så kallade Stilla veckan är slut med Annandag Påsk, men enligt den apostoliska trosbekännelsen som uppstod i Rom på 200-talet skedde Jesu uppståndelse alltså på tredje dagen. ”… på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda,…”

Enligt Judisk tideräkning finns inga särskilda namn för veckodagarna utan de numreras med  söndagen som dag nummer ett. Den tredje dagen betyder alltså  på en tisdag.

Läser vi Nya Testamentets evangelier, som påstås ha tillkommit ungefär mellan 30 och 70 år efter denna uppståndelse, så ser det helt annorlunda ut. Uppståndelsen sker där dagen efter sabbaten, på söndagen d.v.s. på den första dagen. Eftersom Jesus var jude och evangelisterna påstås vara hans apostlar bör de också ha varit judar som ser på veckodagarna med judiska ögon.   Den apostoliska trosbekännelsen, som alltså anses vara en trovärdig sammanfattning av apostlarnas berättelse har  fel. Liksom den Nicenska från år 381.

Fast det kan man ju inte påstå utan vidare för då dyker det upp diverse bekännare och talar om skenbara motsättningar och utlåter sig sen sida efter sida med sin bortförklarande högre matematik.
Läser vi evangelisten Matteus (1917 års bibelöversättning) får vi lära oss vad Jesus anser om den saken: ”utan sådant skall edert tal vara, att ja är ja, och nej är nej. Vad därutöver är, det är av ondo.”
Eller som hans lärjungar sade ”Lärare, vi vet att du är sannfärdig och lär Guds väg i sanning.”

Jag besökte för några år sedan den fantastiskt praktfulla katolska katedralen Sagrada Familia i Barcelona. Gaudis fantastisk skapelse påbörjades 1882 men är fortfarande inte färdigställd. En interiörbild från kyrkan syns här ovan.

I övrigt finns det gott om fantastiska kyrkor fullproppade med guld och andra dyrbarheter. Den svenska kyrkan hade 2014 en avkastning på över 20 miljarder kronor. Har detta något att göra med den fattige snickaren från Nasaret? Knappast – för så här säger snickaren:
”Samla er icke skatter på jorden!
”Sälj det i ägen och giv åt de fattiga!”
” Välsignade äro de fattiga, ty dem hör himmelriket till!”

Så går han på i sin kamp mot det religiösa hyckleriet och kanaljeriet som frodades på hans tid.
Vi ser dessutom också ett fördelningspolitiskt resonemang i berättelsen om hur Jesus mättar en folkmassa med endast fem bröd och två fiskar.

Hur man än förhåller sig till de religiösa ideologierna är det svårt att bortse från att det än idag åtminstone på det verbala planet finns en uppfattning bland vanligt folk om att ärlighet varar längst. I alla fall ibland om inte intresset tillåts säga sitt.

När det gäller kvarteret Tumstocken så ser vi hur man i den lokala hyresgästföreningens styrelse haft svårt att förstå föreningens mening och mål. Det har jag tidigare berättat om här på bloggen.
Förra årets ombildningsvänliga styrelseledamöter har tillika med samordnande intrigant lämnat styrelsen. Som ny ordförande och ny kassör har styrelsen berikats med ett gift par som tidigare visat stor entusiasm för att ombilda fastigheten till bostadsrätt. Frågan är nu, återigen, kommer de aktivt att arbeta för Hyresgästföreningens mål att vi behöver fler hyresrätter. Har de ändrat inställning och tror på en bostadspolitik där man slutar att stjäla det som stadens invånare äger gemensamt – där de slutar  att ha begärelse till sin nästas hus…

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar