Roligt utan Självinsikt

Det är en av dessa dagar då jag lagar mat och när matoset fyller köket öppnar jag dörren till uteplatsen för att vädra. Där sitter katten igen. Den sitter mjukt på en dyna på en av våra stolar. Kattens ögon möter mina. Kattens blick präglas av oskuld och total avsaknad av självinsikt. Åtminstone antar jag att den är fullständigt omedveten om att ett vuxet exemplar av släktet Homo sapiens sapiens är ansvarig för att den inte rastas på gården. Så – man blir inte gärna arg på denna lilla varelse.

 

När det gäller vuxenansvar så läser jag om vad som hänt inom Hyresgästföreningen på Södermalm där ett par förtroendevalda personer blivit uteslutna på grund av det otrevliga sätt de bemött övriga medlemmar på. Under mina trettio år i Hyresgästföreningen då jag varit förtroendevald i flera omgångar har jag personligen mött dessa personer vars beteende lämnat mycket i övrigt att önska. Och nu – efter sin uteslutning oroar dom sig över hur det nu skall gå när Hyresgästföreningen nu går miste om den formidabla kunskap och kompetens dom själva anser sig besitta.

När det gäller bemötande och kunskap – fråga mig sen varför intresset för Hyresgästföreningen är så litet i kvarteret Tumstocken på Södermalm.

Eller läs den här bloggen från början och se vad som hänt i kvarteret efter det misslyckade ombildningsförsöket 2009. Se fåtalet kommentarer som intäkt för att det jag skriver stämmer med faktiska sakförhållanden. Den som tiger samtycker som bekant.

Under två dagar drösar det ner papper från styrelsen för den så kallade Lokala Hyresgästföreningen (LH).
Det handlar om boinflytande och samråd med Svenska bostäders förvaltare där man redan berättat för de boende att man inte klarat av den saken.
Sen får vi en tämligen osystematisk och ostrukturerad skildring av den lokala hyresgästföreningens verksamhet som verkar ske i olika typer av mer eller mindre existerande grupper.

Medlemmar i dessa grupper tycks huvudsakligen vara de gamla mobbarna i kvarteret Tumstocken.

Den främsta av dessa grupper tycks vara ”Gårdsgruppen”. En av dess viktigaste sysselsättningar tycks vara att köpa grejer för hyresgästernas pengar. Nu har man köpt roliga leksaker till barnen. Leksakerna ledsagas av en samling ordningsregler för barnen som inleds med en uppmaning till barnen att leka, sporta, baka i sandlådan och ha roligt. Det är så man gör. Först lite snällt välvilligt. Sen det som det egentligen handlar om – det auktoritära och polisiära bemötandet av de minsta. Det här gänget har tydligen inga kunskaper i utvecklingspsykologi. Vill en liten på två till tre år klättra upp på lådan med leksaker, och det vill en sådan liten, så är det förbjudet. Så var det med det roliga.

 

I anslutning till dessa regler som är fem till antalet uppfostras de vuxna på gården att läsa dessa regler med sina barn. Vi får lära oss att det är viktigt med goda vuxna förebilder. Så om vi ser att barnen inte följer reglerna så skall vi gå ut på gården och påminna dem att om man har sönder leksakerna så blir kompisarna mycket ledsna.
Allt detta skrivet i ett utskick till de boende av ”Gårdsgruppen” i kvarteret som hälsar och tycker att vi skall ha så roligt.
Roligt? Jo det hade det nog kunnat vara om medlemmarna i ”Gårdsgruppen” hade haft föräldrar som hade lärt dem hur man skall behandla sina medmänniskor så att dessa inte blir ledsna. Men, nu är det ju så att ”Gårdsgruppen” mindre är till för barn och föräldrar, mor- och farföräldrar, än för att fylla dess medlemmars dagar med innehåll.  Så att de blir synliggjorda och bekräftade. Och att de får köpa grejer som andra betalar. Hur är det med självinsikten?
Utöver detta uppfostrande blir man uppmanad av ”Gårdsgruppen” att bjuda in dem till en bandymatch. Nu gör jag inte det utan väljer istället, eftersom jag vet att de läser den här bloggen, att matchen förläggs hit istället. Vänligen skriv och argumentera för att jag har fel – bollen ligger hos ”Gårdsgruppen”. Om ni nu har något att komma med.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *