Svensk sommar

Till sommarn vill jag precis som mina förfäder på ön gärna odla min trädgård. Men för några år sen fick nån idén om att det inte räckte med det gamla livet. När fisken var förgiftad skulle man jaga rådjur och dovhjort och som pricken över i:et dök en gubbe med bössa och små vildsvinskultingar upp. Så nu efter några år ränner en ilsken galt fram och tillbaka på landsvägen. Suggan och ungarna plöjer upp våra trädgårdar när dom letar efter larver, maskar och annat gott som gömmer sig särskilt bland körsbärs- och äppelträdens rötter. Gubben med bössan tröttnade och flyttade. Kvar blev grisarna och öborna svär ve och förbannelse över sina förstörda odlingar.

Hur skönt och inspirerande är det då inte att efter allt slit i trädgården komma hem till det kära Södermalm. Vid entrén till kvarteret Tumstocken har de smarta invånarna till och med anlagt en gågata. Enligt media är gågatan den verkliga innegrejen på Södermalm just nu. Och i det här fallet så nödvändig för att kunna sätta av tid för lite av den avkoppling som är ett måste för den moderna Tumstocksmänniskan.

Gågatan  ger  en faktiskt  tidsvinst på  värdefulla sekunder

Det är tid som man anser kan avsättas  till det omtyckta nöjet att kunna grilla på gården. Där bland odlingarna av kryddor och annat smått och gott stiger de aptitretande aromerna mot himlen och får det att vattnas i munnen på  invånarna i kvarteret. Var och en sköter själv sin grillning. Dock naturligtvis , under förutsättning att vederbörande är en äkta Tumstocksbo. Främlingar är inte välkomna.

Endast äkta Tumstocksbor får grilla

Det här är en avgränsning som också gäller odlingarna i kvarteret. Lite av George Orwells ”Djurfarmen” över det hela. De är privatiserade familjevis helt enligt den princip som man kan skönja i staden i övrigt.
Tänk, Kungsträdgården där multinationella företaget Apple trots högljudda protester tar över det gemensamma offentliga rummet. Vi har Åhléns hörna, hästskogången vid Sergels torg och alla andra små offentliga ytor som kan omvandlas till någon slags privat affärsverksamhet .
Det är det här som den lokala hyresgästföreningen kallar gemenskapsaktiviteter samt tillämpandet av principen ”människors lika värde”.

Men varför hänga läpp över detta. Man grillar och äter med god aptit och håller de djupare insikterna ifrån sig. Precis som Harry Martinssons luffare ”Skötsamma grisen”. För kanske det ändå rör sig lite under ytan. En djurvän som förstått lite av tanken med det gemensamma har nämligen ställt sin katt till förfogande för rengöring av gårdens grillar. Efter att grillen svalnat slickar katten grillen omsorgsfullt  ren.


Det är så praktiskt att katten slickar grillen ren

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *