Fram skrider året i sin gång

Året 2016 visar Svenska bostäders satsningar på gårdsrenovering resultat i en  uppvuxen grönska bestående av träd, buskar, klätterväxter, perenner och olika arter av gräs. Något vi inte sett på länge. Det verkar som det inspirerat de boende till ytterligare engagemang och försköningar.

Vid infarten till gården strax intill grinden möts man av en blomsterprakt som får en att undra hur vederbörande hyresgäst burit sig åt för att åstadkomma detta. Så här i november har prakten visserligen ändrat färgskala och man ser den eleganta metallkonstruktionen som bär upp det hela. Jag skulle tro att många hyresgäster skulle vilja ha det här praktiska och smäckra insynsskyddet på sina uteplatser.

Kanske kan någon medlem i den lokala hyresgästföreningen bidra med tips hur man ordnar en sån här sak? Jag har letat förgäves på Internet men inte hittat var man kan köpa den här ställningen. Kanske vet Svenska bostäder?

Uteplats i Tumstocken

Men som sagt, blomstertiden med all sin fägring har sett sina bästa dagar. Så har även fyra  av Tumstockens gårdskatter varav en rödbrun katthona vid namn Noomi till och med lär ha försvunnit den 29 oktober.

I samma veva, sista söndagen i oktober har överheten beslutat att det sovande folket får ligga kvar ytterligare en timme innan det är dags att stiga upp. Det kallas vintertid vilket innebär en påfrestande och förvirrande omställning för många.
Inte blir det mindre förvirrande av att det finns ytterligare andra tider och årstider, att räkna med.
Enligt Meteorologers sätt att se på saken så infaller vintern den 1 december t.o.m. den 28 februari. Enligt Astronomerna så är det vinter mellan den 21 december och den 20 mars.
Därtill kommer att Tumstockens lokala hyresgästförening i ett nyhetsbrev daterat den 20 oktober, av mig erhållet den 31 samma månad. klargör för alla grannar att nu kommer hösten till slut fast enligt astronomer och meteorologer är det höst redan i september.

Så när det gäller tidsuppfattning i kvarteret är det inte utan att jag kommer att tänka på min gamla mosters favoritcitat ”Det kommer efter som Arbogaölet”.

Arbogaölet
Alltså – hur relevant i nyhetsbrevet är rubriken ”aktuellt” med påståendet att en trädgårdsgrupp har bildats i kvarteret och fått bidrag till odlingslådor som prunkat hela sommaren när det nu samtidigt meddelas att det är höst. Ett bra initiativ med dessa lådor men knappast aktuellt som information utan mer ett exempel på att man egentligen inte har några nyheter att komma med.
Och det är inte bara enstaka ord som den här föreningsstyrelsen har svårigheter med. När man berättar under rubriken ”styrelsearbetet” så säger man på en rad att det pågår som vanligt. I omedelbar anslutning därtill fortsätter man med att påstå ”Ändå går styrelsearbetet på sparlåga just nu”.

Tidigare i sin framställning skriver man, som om ingen av de boende lagt märke till det, att ”Vi stöttar gärna det som bidrar till gemenskapen på gården, men det är inte i första hand styrelsen som ordnar aktiviteter.”
Nä, dom ordnar inte för det är ju så, skriver man, att den ”Lokala hyresgästföreningen är inte mer aktiv än sina medlemmar och vi saknar ansvariga på flera poster”.
Visst – det är alltid någon annan som skall ta ansvaret har man hittat på – fast så säger inte Hyresgästföreningens Region Stockholm.

Vad gör då de sex (6) i styrelsen undrar man. Jo, de bidrar med hyresgästernas pengar om man vill ordna något. För samma pengar köper de lite grejer till gården och tackar sedan de hyresgäster som städar bland de här grejerna. De påminner också om vilken årstid det är så att de boende inte blir totalt förvirrade.
De skapar dessutom i ett läge där intresset för föreningsarbete är minimalt ett så uselt arbetsklimat att den viktiga valberedningen avgår. Ändå har man mage att påstå att ”Lokala Hyresgästföreningen är till för alla oss i kvarteret Tumstocken!”

Dags att jobba med lite fortbildning och bildning i största allmänhet inom styrelsen. Därtill lära sig vad en styrelse är för något. Några av ledamöterna har ju inte en susning om vad ett förtroendeuppdrag innebär. När det gäller information till de boende – tänk först och närma sen språket till verkligheten! Notera vad Jean Piaget säger om språkets dubbla funktioner – att informera och desinformera. Köp ett exemplar av Empirisk semantik av Arne Næss och studera. När boken studerats kan man ju med fördel ställa den i tvättstugans bokhylla.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *