Tumstocken färdigrenoverad

Gården i kvarteret Tumstocken är färdigrenoverad och tidigt denna onsdagsmorgon är det dags att ta farväl av killarna från Skanska som kommer att fortsätta sitt arbete någonstans i Enskede.
Men först återstår återstår en detalj – barnens sandlåda skall avtäckas.

Sen skall gården besiktigas och får jag veta – det brukar alltid vara något som skall åtgärdas i efterhand. Det blir en tillönskan om en glad midsommar och kanske får vi se dem några dagar till.

Gårdsarbetet som vi hyresgäster har kunnat följa det har pågått uppskattningsvis i ett och ett halvt år. Så här, som på bilden, såg det ut den 27 februari 2014. Det har varit ett omfattande arbete som jag kunnat fotodokumentera i stort sett under hela den tid det pågått.

Gamla Tumstocken

Några timmar innan det stora jublet bryter ut och massor utav glada ungar kastar sig över gunga och klätterställning tar jag  bilden nedan. Den lilla lekplatsen på gårdens södra sida är en satsning på de minsta och det är ju bra. Familjer, vänner och bekanta, mest vuxna, samlas och använder de nya grillarna under trevlig samvaro.

 

Tumstocken efter renovering

Men, man önskar att kommunen också kunde tänka lite mer på de  äldre barnen, ungdomarna – alltså mer och större fotbollsplaner samt fler fritidsgårdar bland allt tegel och betong. De äldre, riktigt gamla, har man inte tänkt särskilt mycket på varken här eller där.
Det är som det brukar – dom äldre har ju gjort sitt och är väl mest i vägen . Ett köttberg som någon politiker så målande uttryckte det.
Gerontofobi kallas det eller på ren svenska – åldringsfientlighet.
Saken borde verkligen besiktigas!

Men, en sak i taget, för här och nu, idag, besiktigas det nyrenoverade kvarteret Tumstocken på Södermalm.

Besiktning av Tumstocken

En söt liten katt har sällat sig till sällskapet. Den är gullig och helt obekymrad om sakernas tillstånd, nämligen att den enligt Svenska Bostäders ordningsregler, numer kallade ”trivselregler” inte har där och göra utan att husse eller matte är med. För hur gullig man än kan vara kan man ställa till med problem för de som är minst lika gulliga. Det handlar om små barn som i undersökande syfte stoppar allt i munnen där hundar och katter tidigare uträttat sina behov. Det blir maskar och annat otrevligt som nekroser, död vävnad som måste skäras bort ur, i värsta fall, ansiktet på de små – mindre kul alltså.

Också mindre kul att en del hyresgäster tror att de dessutom , utöver barnens sandlådor, skall använda planteringar på gård och runt våra uteplatser som toalett till sina fyrbenta vänner. Än värre att de blir hotfulla när man påtalar problemet för dem.

Men så här uttrycker sig faktiskt Svenska Bostäder när det gäller våra husdjur:
”inte vid något tillfälle hålla s.k. kamphund i lägenheten eller
fastigheten i övrigt, att i övrigt hålla tillsyn över hund, katt
eller annat husdjur så att husdjuret inte orsakar störningar, skadar
eller förorenar lekplatser och trädgårdsytor eller utrymmen i huset
och att husdjuret inte springer lös inom fastigheten samt att inte
inom fastigheten lägga ut mat till djur”.

Alltså – bor man i en allmännyttig lägenhet tycker jag nog att man låter bli att störa sina grannar.

Här är trivselreglerna i sin helhet:

Glad Midsommar!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar