Mys- och heminredningsföreningen Tumstocken

I min brevlåda damp det den 13 maj 2013 äntligen ner ett välbehövligt nyhetsbrev från styrelsen för den så kallade Lokala Hyresgästföreningen Tumstocken. Nämligen nr. 2 maj-juni 2012 (sic).

Nitiskt i ord och bild, så att man inte missförstår, informerar styrelsen om hur ett kök och  kökslådor med tallrikar och bestick ser ut. På ett estetiskt sätt demonstreras också hur ett par soffor från tiden ser ut. Därigenom bekräftas på ett pedagogiskt sätt den korrekta bilden av hur man inreder en gemensamhetslokal.

Annat var det när medlemmarna i den numer nedlagda ”Gårdsgruppen Tumstocken” förnöjt släpade in sina gamla fläckiga och mögliga soffor från grovsoporna. Dessa gamla sopor ansågs på sin tid vara höjden av modernitet och ett våldsamt  ramaskri utbröt när den dåvarande lokala hyresgästföreningens styrelse beslöt att sofforna skulle åtbördas till den plats där de egentligen hörde hemma. Kan man tänka sig något värre än ett demokratiskt majoritetsbeslut när man kan gå bakom ryggen på övriga hyresgäster?

soffaSoffa av typen ”Gårdsförening”

Vill man inom hyresgästföreningen, som så ofta, istället för de bostadspolitiska frågorna ägna sig åt heminredning, bör det naturligtvis ske på rätt sätt. Jag medger gärna att de nya sofforna på ett bättre sätt än de återvunna mögliga varianterna harmonierar med gardinerna. Kunde man någon gång i framtiden dessutom inreda toaletten som ett tempel i Carraramarmor  med plats för inre begrundan av heminredningens hemligheter vore naturligtvis mycket vunnet.

Jag kan tänka mig att de personer som en gång i tiden kämpade mot hyresvärdar skulle ha blivit gröna av avund inför de framgångar den moderna Hyresgästföreningen uppnått. Särskilt då på heminredningens område.

På den tiden existerade en obehaglig antagonism mellan hyresgäster och hyresvärdar. Numer, åtminstone i kvarteret Tumstocken, har de forna antagonisterna glidit in i ett mer vänligt och symbiotiskt förhållande med hyresvärden. Enligt vad som sägs från initierad källa går styrelsen för den lokala hyresgästföreningen i vårt kvarter helst Svenska Bostäders ärenden. Kanske skulle man rent av kunna kalla dem vice värd.

Därför kallas Svenska Bostäders personal till ”bomöten” innan hyresgästerna tillsammans haft någon möjlighet att konferera och besluta vad de vill med sitt boinflytande. Kan man tänka sig något värre en ett hyresgästernas  demokratiska majoritetsbeslut när man  istället kan få hyresvärden att spela ut hyresgästerna mot varandra?

Ett lite märkligt förfarande med tanke på hur lite tillfreds man var med allmännyttiga Svenska Bostäder när man ville ombilda och privatisera det allmännyttiga kvarteret till bostadsrätt. Fast då var det väl stålarna som lockade förstås! Numer är det väl mera  det att man får frottera sig med dom som har hand om det.

Det här med heminredning och kaffedrickning är något som är ganska vanligt inom Hyresgäströrelsen. Att engagera sig för att förbättra boendemiljöerna ur ett lite större perspektiv är inte lika roligt. Det märks, beträffande kvarteret Tumstocken, på det ljumma sätt styrelsen för LH Tumstocken nalkats problemet med det nya detaljplaneförslaget för Rosenlundsparken. Särskilt förslaget med att dela parken i två delar genom en tvärgående gata borde kanske fått styrelsen att dra öronen åt sig och lägga på ett extra kol av engagemang. Icke sa Nicke!

Igår skickade jag en protestlista till Södermalms stadsdelsförvaltning i ett försök att stoppa denna gata. Många är upprörda över risken för trafikolyckor. Särskilt när det gäller barnen. Skall man kunna använda parken för rekreation utan att känna oro för trafikolyckor och ökade avgaser? Svårt att säga. Men det går att åtminstone att försöka påverka situationen. Igår, efter flygbladsutdelning, skrev 53 personer på protestlistan. Har någon i styrelsen för LH Tumstocken skrivit på för detta behjärtansvärda ändamål? Nä, man ägnar sig åt att demonstrera hur kökslådor ser ut istället!

Kanske kan man dock precis som när det gäller inställningen till hur en soffa bör se ut ändra sig och skriva på petitionen mot en gata genom Rosenlundsparken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mys- och heminredningsföreningen Tumstocken

Lämna ett svar